Karpervissen

 Karpervissen


Karpervissen is een van de meest populaire manieren van vissen tegenwoordig. Het avontuurlijke wat het karpervissen vaak met zich meebrengt is iets wat menig visser aanspreekt. Struinen met de penhengel op karper, of juist een nachtje vissenmet een tentje en meerdere hengels met het bestandssysteem. Een grote, sterke zware karper is iets wat elke visser wel een keer wil vangen. Zo kun je met de penhengel en een klein dobbertje op pad, of je kunt 'statisch' vissen met je hengels op een rodpod, maar je kunt ook gebruik maken van een zogenaamde 'zig rig' of met de spodhengel op pad.

Karpervissen kan op verschillende manieren:


Penvissen op karper

 

Penvissen op karper is een uiterst spannende manier van karpervissen. Zien hoe het karperpennetje onder water verdwijnt, het zoeken naar bellen plakkaten, en struinen door de polder; 

penvissen op karper laat de harten van menig karpervisser sneller kloppen! Voor penvissen heb je niet veel spullen nodig. Een penhengel met molen, tas met wat spulletjes, en een schepnet (landingsnet). Een mooie karperdobber/ karperpennetje aan de lijn, wat maïskorrels op de haak en vissen maar. Penvissen op karper is een visuele vorm van visserij, niet alleen het kijken naar je dobbertje maar ook constant het water afspeuren naar mogelijke karper activiteiten. Met het penvissen ben je enorm mobiel en daar ligt juist de kracht van het penvissen, je kan in korte tijd heel veel stekjes afvissen en zodoende je kansen vergroten. Daarnaast is er niets mooier dan de karpers visueel te belagen.

 

Afstandvissen / nachtvissen op karper (statisch karpervissen)

Karpervissen met het bestandssysteem is de laatste jaren mateloos populair geworden. Het avontuur van een nachtelijke sessie en het slapen in een karpertent geven een andere dimensie aan het karpervissen. Bij deze manier van 

karpervissen komt er vaak heel veel materiaal bij kijken, denk aan een bivvy (karper tent), stretcher, rodpod, voerboot, en hengels met dikke testcurves en big pit molens met grote spoelen om ook op grote afstanden te kunnen vissen. Meestal gaan deze karpervissers dan ook met enorm veel karperspullen naar de waterkant! Vaak worden boilies gebruikt voor het afstandvissen. Zacht aas wordt snel van de haak gegeten, of vliegt van de haak af tijdens de het werpen op grote afstand. Boilies zijn hardgekookte deegballetjes in allerlei smaken, geuren, kleuren en vormen. Door met boilies te vissen heb je meer kans dat je voer voor de karper blijft liggen zonder dat andere vissen alles wegvreten. Ook gaat het afstandvissen meestal om langere sessies (nachtjes vissen) en dan wil je wel graag dat alles goed ligt en je erop kunt vertrouwen dat er nog een boilie bij je haak ligt. Afstandvissen op karper kan door heel Nederland en België in nagenoeg elk water goed beoefend worden. Er zijn zelfs een hoop karpervissers die op visvakantie gaan naar Frankrijk!

 

 

Drijvend vissen op karper

Minder bekend dan het penvissen, maar ook het drijvend vissen op karper wordt steeds meer populair. Struinen langs de sloten om op warme dagen de karpers op zicht te lokaliseren. De karpers zwemmen op zulke warme dagen graag in de bovenlagen van het water, zijn makkelijker te spotten/vinden, en azen veel aan de oppervlakte. De karpers zijn dan goed te vangen met een drijvende broodkorst. Een enorm spannende manier van karpervissen, omdat je ook het moment meemaakt dat de karper die broodkorst opslurpt en je dus de hele aanbeet visueel meemaakt. Behalve broodkorsten, zijn drijvende hondenbrokken ook een goed aas voor het drijvend vissen. Verder heb je qua materiaal niet heel veel nodig, een goede hengel met molen, een landingsnet, en een haak aan het einde van de lijn. Meer heb je niet nodig om met drijvend vissen een karper te vangen.

 

 

Karpervissen met zorg

Om de gevangen vis niet te beschadigen hoort een onthaakmat ook bij de standaarduitrusting van elke karpervisser, ook als je met het pennetje vist. Karpers kunnen een behoorlijk gewicht hebben, als je ze zo in het gras of op de stenen ligt dan kun je de karper verwonden of zijn beschermende slijmlaag aantasten. Karpervissers zijn doorgaans zeer begaan met hun vangst, de vissen worden op een onthaakmat onthaakt zodat de karpers weer netjes ongeschonden teruggezet kunnen worden. Als je op karper gaat vissen dan neem je altijd een onthaakmat mee!

 

Boilies

Karpervissers gebruiken vaak boilies om karpers mee te vangen. Deze hardgekookte deegballetjes worden zoveel gebruikt om verschillende redenen: Boilies zijn hard en daarom kunnen andere vissen er niet veel mee. Je zal er heus wel eens een andere vis zoals een brasem op vangen, maar over het algemeen kun je met boilies vrij specifiek gericht op karper vissen. Daarnaast zijn de harde balletjes perfect om over grote afstand mee te voeren. De boilies blijven onderwater lang genoeg goed tot de karper de tijd heeft gehad om ze te vinden. Zo kun je een voerplek opbouwen, die met ander voer door andere vissen leeggegeten had geworden. Boilies zijn er in allerlei maten, kleuren en geuren. Er zit ook veel prijsverschil in de boilies, dat heeft te maken met de gebruikte ingrediënten. Er zijn boilies die zeer attractief zijn voor het instant vissen, andere boilies zijn meer gericht op lange voer campagnes.

 

 

 

Karperhengels

Karperhengels zijn doorgaans vrij lange hengels (10-13 ft) die de klappen van een grote karper op kunnen vangen. Goedkopere varianten zijn gemaakt van glasfiber, duurdere hengels van carbon en/of kevlar. De goedkopere hengels zijn doorgaans wat stugger dan de meer flexibele carbon hengels. Tegenwoordig is de trend om (vanwege de grote afstanden waarop gevist wordt) steeds stuggere afstandhengels te gebruiken met heel weinig ogen, en ook hele grote ogen, zodat de lijn makkelijker door de ogen kan en er verder geworpen kan worden. Vis je weinig op grote afstanden, kies dan beter voor een hengel met veel (kleine) ogen. Ook de penhengels hebben vaak veel ogen, en zijn een stuk soepeler dan de afstandshengels. Dit is nodig om de de klappen tijdens de dril van een karper op korte afstand op te kunnen vangen. Karperhengels worden het meest gebruikt tussen de 2 en 3,5lb testcurve. Deze ''testcurve'' geeft de sterkte en stugheid van de hengel aan. Wil je vissen op korte afstanden met licht lood, dan voldoet een hengel tussen de 2 en 2,75 lbs van 3 tot 3,60m. Wil je verdere afstanden werpen of met zwaar lood vissen op bijvoorbeeld een rivier? Kies dan voor een hengel met een testcurve van 2,75 tot 3,5lbs met een lengte van 3,60 tot 3,90m. Penhengels zijn meestal de soepelste hengels met testcurves onder of rond de 2lbs. Een mooie allround penhengel zal een testcurve rond de 1,5 lbs hebben.

 

 

Karpermolens

Net als bij de hengels is er de laatste jaren ook op gebied van karper molens een en ander veranderd. Door de steeds grotere afstanden waarop er steeds meer gevist wordt, wordt er nu steeds meer gebruik te maken van zogenaamde ‘big pit’ molens. Dat zijn vrij grote molens met een hele grote spoel waar enorm veel lijn op kan. Vissen op afstanden van 300 meter of meer wordt steeds vaker gedaan. Lijnen uitvaren met een boot. De een vist liever nog met de authentieke kleinere molens en hengels, en zien niets in die werpkanonnen met zeevismolens eronder. Het is maar net wat er in jouw visserij past, als je nooit op grote afstanden vist heeft het ook weinig zin om voor een big pit molen te kiezen. Meeste molens voor het afstandvissen hebben een baitrunner, dat wil zeggen dat je de slip op baitrunner stand kan zetten zodat de karper vrij lijn kan nemen bij een aanbeet. Met een slinger aan de molen schiet de molen dan in de vechtslip en kan de dril beginnen. Molens voor het penvissen zijn meestal kleiner en lichter, en hebben slip op de voorkant. Karper spullen van alle topmerken vind je op IYS Hengelsport. Van grote, bekende merken als Fox, Korda, Shimano, Daiwa, Delkim, JRC, MainLine, Martin SB en Solar vind je bijna het gehele assortiment op onze webshop. Je slaagt hier dus zeker in je zoektocht naar karpermateriaal. Of je nu op zoek bent naar een karpertent of een werppijp, naar beetmelders, boilies of zelfs een complete karperset, wij hebben het! Als je een vraag hebt over karpervissen of karpermateriaal, stel je vraag gerust ons team staat altijd voor je klaar!