Onthaakmat

Onthaakmat

Onthaakmatten worden tegenwoordig gelukkig door het merendeel van de karpervissers gebruikt tijdens het onthaken en fotograferen. Neem altijd een onthaakmat mee om te voorkomen dat de karper beschadigd of gewond raakt!

Onthaakmat
Het belang van een onthaakmat

Vissen hebben een natuurlijke beschermlaag in de vorm van slijm. Deze slijmlaag beschermd de vis tegen schimmels, bacteriën en andere parasieten. In het water blijft deze slijmlaag goed aan hun lichaam zitten, maar zodra je de vis ergens op neerlegt gaat de slijmlaag er af. Ook wanneer je een vis met droge handen pakt zal de slijmlaag snel loslaten. Een karper is al snel groot en zwaar, voor de karper speelt het een extra grote rol als je hem op zijn eigen gewicht even in het gras neerlegt. Daarom is het belangrijk om niet alleen je handen maar ook onthaakmat altijd nat te houden. Ook het vastpakken van een vis met een handdoek is uit den boze; hiermee haal je heel veel slijm van de vis af. Je kunt hem veel beter met een goed net uit het water scheppen, op de onthaakmat leggen met het net en al en dan onthaken.

In het water zijn vissen gewichtsloos en heeft hun eigen gewicht nauwelijks invloed. Maar zodra de vis bovenwater komt en op zijn zij ligt wordt dit een ander verhaal. De druk die op de vis komt is een druk waar de vis niet voor gebouwd is. Een zachte beschermende ondergrond is dan van groot belang om de vis te beschermen. Met name bij heel grote vissen zoals karpers speelt dit een rol.

Let er bij het gebruik van een onthaakmat altijd goed op dat de vinnen van de vis recht langs het lichaam liggen. Wanneer een vis met zijn volle gewicht op een vin ligt die verkeerd staat, kan de vin afsterven doordat de bloedtoevoer bekneld raakt.

De opkomst van de onthaakmat

Jaren geleden waren er nog geen onthaakmatten op de markt maar al gauw kwamen de vissers er achter dat het onthaken op de grond schade toebrengt aan de vis. Er werden zelfgemaakte onthaakmatten gebruikt zoals piepschuim en rubberbootjes, maar met de opkomst van echte onthaakmatten is de vis nog vele malen beter beschermd. Sommige onthaakmatten hebben een flap waarmee je de ogen van de vis kunt afdekken om ze zo rustiger te houden.

Onthaakmat

Meer dan alleen onthaken

Naast de beschermende functie heeft een onthaakmat nog meer functionaliteiten. Zo zijn onthaakmatten met een opstaande rand ideaal om een foto van de vis te maken of om hem op te meten. Mocht je toch een foto willen maken van de vis in je handen, houdt hem dan altijd goed vast boven de onthaakmat. Vissen blijven glad en voor je het weet maakt de vis een wilde beweging en valt deze uit je handen. Houd je hem echter boven de onthaakmat vast, dan valt de vis altijd zo zacht mogelijk.

Ook voor het terugzetten in het water kan een onthaakmat handig zijn. Er zijn onthaakmattten die je dubbel kunt vouwen. Zo kun je de vis veilig naar het water vervoeren om deze weer vrij te laten. Je kunt de vis dan met mat en al in het water laten zakken waarna de vis uit de mat kan zwemmen.

Onthaakmat kopen

De onthaakmatten zijn er in veel verschillende prijsklasses. Eenvoudige onthaakmatten zijn niet veel meer dan een zacht matje dat opvouwbaar of oprolbaar is. Duurdere exemplaren hebben ook een opstaande rand zodat de vis er niet vanaf kan glijden. Bovendien kun je er vaak een laagje water in laten staan zodat de vis goed nat gehouden wordt.

Zorg er voor dat de onthaakmat die je koopt goed past bij jouw stijl van vissen. Ben je een statische visser die de hele sessie op een stek blijft zitten, dan kun je het beste voor een grote onthaakmat kiezen. Hoe groter de onhaakmat hoe meer veiligheid deze biedt. Ben je echter een actief visser, dan zal je de onthaakmat constant mee moeten nemen en kun je beter voor een wat compacter model kiezen dat bijvoorbeeld oprolbaar is.

 onthaakmat