Roofvissen

Roofvissen

Kunstaas slepen achter de boot, dropshotten op snoekbaars, grote snoeken op dood aas, of verticalen langs het kantje op baars? Roofvissen is momenteel erg hot! De laatste jaren heeft het roofvissen een enorme vlucht genomen, vooral onder de jeugd. 

 

En niet verwonderlijk, want het vissen met kunstaas op roofvis geeft veel voldoening en er is meestal wel een visje mee te vangen. In tegenstelling tot het karpervisser, waar het niet vreemd is om tijdens een hele vissessie geen enkele vis te vangen. Met het roofvissen is er altijd wel ergens een vis te vangen! Daarnaast kan het ook heerlijk zijn om alleen met een hengeltje en een klein tasje met wat spulletjes op pad te gaan, even snel een slootje af te vissen, zonder met een hele berg visuitrusting naar de waterkant te moeten sjokken en eerst al je spullen optuigen. Roofvissen met een kuunstaashengeltje kan heel snel en simpel, heb je een uurtje vrij dan kun je met een spinhengeltje snel even een slootje afstruinen, waar je normaal gesproken eerst een uur nodig hebt om al je visspullen op te tuigen en je visstek gereed te maken.

 

Kunstaas

Spinners, softbaits, pluggen, lepels, kunstaas is er in vele soorten en maten. Doorgaans is de gemiddelde kunstaaskoffer of tas van een kunstaasvisser ook wel gevuld met een een gevarieerd assortiment aan kunstaas. Meestal moet je op de visdag zelf ook nog inspelen op het juiste kunstaasje. Zelfs de kleur van het kunstaas kan per dag verschillen wat het beste werkt, de ene dag lijkt een blauw kunstaasje favoriet terwijl een andere dag dat uist een geel kunstaasje kan zijn. het kan dus slim zijn om niet alleen verschillende soorten kunstaas mee te nemen, ook variatie in kleur kan doorslaggevend zijn.

aas

Kunstaas om werpend langs de kant de sloten af te kammen met een spinhengel verschilt soms wat van het kunstaas wat gebruikt voor slepend achter de boot. Bij het slepen met kunstaas achter de boot, vissend op (grote) snoek, worden vaak grote pluggen en shads gebruikt. Met zulke grote pluggen is niet altijd lekker te werpen, die zijn meer geschikt voor het slepen achter een boot. Maar, ook werpend kan er met flink groot kunstaas gevist worden. Denk aan de jerkbaits, grote shads of andere softbaits. Deze zijn prima werpend te vissen.

 

Pluggen

Pluggen zijn er in alle maten, van heel kleine plugjes voor het vissen op o.a. baars tot hele grote zware pluggen voor het vissen op snoek of meerval. Bekend zijn de pluggen van Rapala of Mann’s. kies altijd de juiste pluggen voor je hengel, en vis niet met te zware pluggen op een te lichte hengel, zorg dat het kunstaas overeen komt met waar je hengel voor geschikt is. Bij het vissen met pluggen kun je mooi de actie van de plug volgen op de top van je hengel, je ‘voelt’ de plug zwemmen op de top van je hengel.

pluggen 

Trollen

trollen is eigenlijk niets anders dan slepen met kunstaas achter de boot. Meestal gebeurd dit met grote pluggen en softbaits, vooral in de winter wanneer er meer met groot kunstaas gevist wordt. Trollen met klein kunstaas kan natuurlijk ook, op snoek, baars en snoekbaars. Ook het trollen op meerval wordt steeds meer populair, aangezien de meerval een grote spurt maakt in de Nederlandse wateren. Steeds meer vissers ontdekken deze monsterlijke vis als een 

 softbait

Dieptemeters

Als je vissend vanuit de boot achter de roofvis aan gaat, dan is een visvinder of dieptemeter eigenlijk wel een must. Niet alleen om te zien waar de vis zich ophoudt, maar vooral om het bodemverloop goed in de gaten te houden, zodat je kunstaas altijd op de goede diepte bevist wordt.

 

Verticalen

Verticalen wordt veel gedaan op snoekbaars, al is snoek en baars op deze manier ook goed te vangen. Een softbalt wordt verticaal naar de bodem afgezakt, om dan vervolgens met kleine bewegingen langzaam over de bodem op en en eer bevist wordt, meestal met een softbalt. Soms wordt er onderaan de lijn een loodje gemonteerd en de softbalt daarboven gevist, zodat je altijd een bepaalde hoogte boven de bodem vist. Deze manier van verticalen wordt dropshotten genoemd.

 

Softbaits

Shads, jigs, twisters, er zijn zoveel verschillende soorten zacht kunstaas! De manier waarop het zachte kunstaas (softbait) door het water dwarrelt daar kun je meestal wel een roofvis mee verleiden.

softbait 

Reels en molens

Wanneer reel en wanneer molen? Als je met een reel wilt vissen, heb je een baitcaster als hengel nodig. Dat is een hengel met een klein pistoolgreep op het handvat, en je bevist de hengel met de reel en de ogen aan de bovenkant van de hengel in plaats van aan de onderkant zoals het vissen met een werpmolen. Het vissen met een reel is bij veel roofvissers favoriet, omdat bij een reel de lijn veel directer de spoel verlaat, en je daardoor bewegingen van kunstaas beter kan volgen. Een werpmolen werkt natuurlijk ook prima, het is maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uit gaat. Bekende merken voor reels zijn Abu en Shimano.

 molen

Roofvishengels

Baitcasters, Spinhengels, trolhgengels, meerval hengels - er zijn vele soorten roofvishengels, met elk een eigen doel. Een spinhengel is misschien wel de meest gebruikte roofvishengel, het is een vrij licht en klein hengeltje waarmee je spinners, lepels, shads etc werpend kan bevissen. Voor het zwaardere kunstaas wordt meestal een jerk hengel of een trol hengel gebruikt. De jerk hengel voor het werpend vissen, de trol hengel voor het slepen achter de boot met kunstaas. Wil je vissen op de allergrootste roofvis die ons land rijk is, de meerval, dan ontkom je er bijna niet aan om een echte meervalhengel te gebruiken. Een meerval kan zo groot en sterk zijn dat die echt het uiterste van je materiaal vergt.

roofvishengel